П`ятниця, 03.05.2024, 00:48
Вітаю Вас Гість | RSS

Дяківецький НВК

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 29
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Березень » 4 » Свято Мерцішор у дитячому садку
11:22
Свято Мерцішор у дитячому садку

     Першого березня, у неділю на Буковину знову завітав Мерцішор, провісник початку весни. Традиція святкувати Мерцішор − це наше національне свято яке прийшло з Румунії та Молдови.

   Що, власне, символізує собою Мерцішор? За народними переказами, в перший день весни на лісову галявину вийшла красуня Весна і побачила, як з-під снігу, крізь терник, пробивається підсніжник. І вона вирішила допомогти квітці пробитися крізь колючки. Це побачила Зима і розлютилася на Весну, прикликавши сильний вітер, який мав знищити підсніжник. Слабка квітка поникла під сильним вітром. Весна вирішила його прикрити, але вколола руку до терника, з її пальця пішла кров, і квітка ожила. Так Весна перемогла Зиму. Колір мерцішора – червоно-білий – символізує червону кров на білому снігу. І хоча це лише легенда, у житті і справді добро перемагає зло, а після зими завжди приходить весна.

   Основним атрибутом свята є так звані мерцішорчики − спеціальні бутоньєрки, які поєднують у собі червоний і білий кольори і символізують чистоту першої весняної квітки та червону кров її захисників. Мерцішорчики виготовляють своїми руками і від щирого серця дарують один одному. Носять їх біля серця з лівого боку з першого березня до кінця місяця.

  У Румунії і Молдові мерцішорчики носять весь березень, а 31-го їх розвішують на квітучих фруктових деревах. Розповідають, що в одному румунському поселенні мерцішорчики носять до прильоту лелек, а потім їх підкидають у небо – аби щастя було крилатим.

     В понеділок 2 березня з самого ранку у дітей був піднесенний настрій у звязку із пробудженням весни. На занятті діти дізнались легенду Мерцішора та послухали пісні про довгоочікувану весну, відгадували загадки, а також дізнались які кольори використовуються для виготовлення мерцішора, які вони бувають (перегляд на комп̓ютері). У кожного за традицією біля серця був свій мерцішор який давав їм ще більш піднесенного настрою та приводів для розмов на тему «Який у тебе, а який у мене мерцішор». Після перегляду легенди Мерцішор діти самі зробили мерцішор, але не з ниток як за традицією, а  із кольорового паперу та картону. 

 

Переглядів: 715 | Додав: Крістіна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz